laupäev, Jaanuar 08, 2005

Head suusailma

On jaanuar – talv. Täna on maailmakarikaetapp suusatamises. Plaanisin seda vaatama minna. Ajan ennast hommikul üles, panen alla pika sooja aluspesu, tõmban peale kampsuni ja jalga traksidega, seest vooderdatud, tuult- ja vettpidavad mäesuusapüksid. Ajan selga oma Crossi, samuti tuult- ja vettpidava talvejope. Kaela ümber on fliisist torujas riietusese, mille saab vajadusel külma kaitseks näo ette tõmmata. Pähe panen villase vooderdatud mütsi ja kätte topeltpaksusega villased kindad. Õhukeste sokkide otsa tõmmatud villastesse sokkidesse peidetud jalad panen kaks ja pooltuhat krooni maksnud Gore-Tex sisuga talvesaabastesse.


Foto: Selle foto autor on minu vend ja sündmused arenevad Austrias Semmeringi mäesuusakeskuses. See must kogu pildidl olen mina :).

Mõtlen veel enne väljumist, kas kõik on olemas, et raja äärest muretult suusatajaid ergutada. Ahjaa, haaran kaasa veel väikse Eesti lipukese, vihmakeebi ja igaks juhuks ka vihmavarju.
Astun tänavale. Palav hakkab, päästan jopehõlmad natuke lahti ja võtan kaelast fliisi ning astun mööda liivakihi alla mattunud kõnniteed. Kohati paistab liiva alt jääd, mis justkui igikelts eirab kangekaelselt plusskraade ja vihma. Kus on lumi? Kas keegi suusatab täna kuskil?



Mis tegelikult juhtus? Tegelikult juhtus see, et pärast nelja tundi und mõtlesin seda veel paari tunni võrra pikendada. Eile õhtul oli ju palju toredam. Ja homme on sprindid ehk läheb siis paremini. Ülekanne televiisorist on ka ju huvitav. Kohati oleks tahtnud rohkem aru saada kommentaatoritest, kes rääkisid kogu aeg mingist müstilisest funktsioonist suusatajatel. Lembitu Kuuse stiilinäide (tegemist ei ole tsitaadiga): “Justyna Kowalczyku sõidustiil ei ole just kõige parem, sõidab kuidagi küürus ja kramplikult, aga ju siis on tegemist väga funktsiooniga.” Nimelt tegi eelmainitud suusataja päris tublit sõitu. See funktsioon käis läbi päris mitme suusataja kohta ja täpselt aru ei saanudki, mida see tähendas. Siis kui hakati rääkima suusa lipsumisest oleksin tahtnud juba mingit suusa sõnaraamatut või muud raamatut stiilis: suusatajaga rääkimise meelespea või suusasõnavara.


ps. On tekkinud huvitav probleem. Nimelt ei suuda süsteem kuvada pilte, kuna nendel on viites kasutatud aadressi http://www.ut.ee. Muutsin süsteemi natuke ümber, et edaspidi kasutataks aadressi http://lepo.it.da.ut.ee, mis tundub töötavat, aga kahjuks ei muudeta automaatselt ümber varasemate postituste piltide viiteid. Nii, et mõnda aega võib esineda siin teatud puudujääke. Vabandan ebamugavuste pärast.